Hoe ik een full-blown sikkelcelcrise voorkom

 In Nieuws

Iedereen met sikkelcelziekte herkent dit vast wel: door weersomstandigheden, fysieke inspanning en eindejaarsdrukte heb je steeds vaker pijntjes. Pijntjes die steeds heel heftig opkomen en dan ineens weer weg zijn. Pijntjes die je kent van een sikkelcelcrise*. Daar struggle ik, Chantelle, nu al twee weken mee. Tijd voor actie. Drie dingen die ik doe om een full-blown sikkelcelcrise te voorkomen.

1.Ik drink als een kameel

Als je sikkelcelziekte hebt wordt altijd al geadviseerd voldoende (2-3 liter) te drinken. Dit is extra belangrijk als je merkt dat de ziekte opspeelt. Zelf drink ik nu ongeveer 2 koppen groene of gember thee per uur. Soms wissel ik dat af met fris of sap maar het liefst zo veel mogelijk warme dranken zonder suikers. 

2. Ik pas mijn voeding aan

Om ervoor te zorgen dat ik mijn lichaam zo min mogelijk belast pas ik onmiddellijk mijn voeding aan. Voor mij werkt het goed als ik zo min mogelijk vet en suikers eet en zoveel mogelijk groenten, fruit, thee. En in de categorie unpopular opinion: ik schrap in deze periode vlees uit mijn dieet. Helemaal geen vlees?! Nope. Nu moet ik zeggen dat ik sowieso al nauwelijks vlees eet maar met een opkomende crisis al helemaal niet. Gezonde voeding is in mijn geval echt key!

3. Ik zorg dat ik het constant warm heb

Overmatige kou hangt direct samen met een sikkelcelcrise dus ik zorg ervoor dat ik lekker warm ben deze dagen. Mijn woning lekker op 22 graden verwarmd. Ik stel de thermosstaat ook zo in dat ik in een warme woning wakker word en thuiskom. Hoi Eneco-rekening! Ik roll met mijn warmste jas en trek zonodig thermokleding aan onder mijn kleding.

Dit waren mijn drie tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mij helpt het enorm maar kijk vooral goed wat voor jou werkt. Houd voor jezelf bij wanneer je meer of juist minder pijn en klachten ervaart. Heb je zelf ook tips? Laat het weten in de comments of stuur een mailtje naar chantelle@i-x-l.com

*Sikkelcelcrise: iemand met de sikkelcelziekte kan soms ineens een heftige pijnaanval krijgen. Dit wordt een sikkelcelcrise genoemd. De bloedcel is dan veranderd van vorm en heeft dan de vorm van een C. Deze gesikkelde bloedcellen kunnen blijven steken in de kleine bloedvaatjes en daar samen klonteren. Hoe erg de pijn is wordt bepaald door de plaats van de crisis, een botcrisis is bijvoorbeeld erg pijnlijk. De botpijn kan op alle plekken ontstaan bijvoorbeeld: armen, benen, kaak en rug. Een sikkelcelcrise kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld :een infectie, zoals een keelontsteking, blaasontsteking of griep, overmatige kou of menstruatie. Meer info: https://www.i-x-l.com/complicaties-van-sikkelcelziekte-2/

Recommended Posts

Begin met typen en druk op enter om te zoeken