Voeding
Gezonde voeding is erg belangrijk als je leeft met sikkelcelziekte. Wij adviseren gevarieerde voeding met voldoende groenten, fruit, zaden en noten. Vooral bladgroente hebben een positieve werking op het bloed. Matig suikers, vetten en alcoholgebruik.
Ook voldoende drinken is belangrijk. Wij adviseren minimaal 2 liter vochtinname per dag. Dit kan bijvoorbeeld water of groene thee zijn of af en toe sap of limonade. Beperk de inname van suiker-, koolzuurhoudende, koffie en alcohol tot een minimum.
Wil je meer weten over voeding en sikkelcelziekte of heb je een vraag? Neem dan contact op met een van onze deskundigen:
Voedingsdeskundige: Angie Man
Ervaringsdeskundige sporten met sikkelcelziekte: Chantelle Rodgers
Beweging
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bewegen is belangrijk vooral als je sikkelcelziekte hebt! Sport en beweeg daarom met regelmaat. Wij krijgen vaak de vraag welke sport het best geschikt als je sikkelcelziekte hebt. Dat verschilt erg en het is daarom goed om naar je eigen lichaam te luisteren. Of je nou pilates beoefent , fitness doet, voetbalt, dans of hardloopt, zorg dat je lichaam op temperatuur blijft en dat je voldoende drinkt.
Wil je meer weten over sporten en sikkelcelziekte of heb je een vraag? Neem dan contact op met een van onze deskundigen:
Personal Trainer Jermain Miller
Ervaringsdeskundige sporten met sikkelcelziekte: Giovanni Stuart
Voldoende rust
Voldoende rust is essentieel in de behandeling van sikkelcelziekte. Zorg daarom voor een goede balans in activiteit (zoals werken, sporten) en inactiviteit (slapen, relaxen). Zorg dat je voldoende slaapt (minimaal 8 uur per nacht) en je dagen niet helemaal volplant met activiteiten.
Daarnaast is mentale rust erg belangrijk. Stress, extreem verdriet of boosheid kunnen een sikkelcelcrise veroorzaken. Echter, emoties kun je niet altijd de baas zijn. Soms kan een ontspannende activiteit helpen: een wandeling, meditatie, een gesprek met een naaste of sporten. Ga daarnaast bij jezelf na waardoor de emotie veroorzaakt wordt en wat ervoor nodig zou zijn dat gevoel weg te nemen.
Het kan ook zijn dat je je langere tijd ongelukkig of verdrietig voelt. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de vele ziekenhuisopnamen of het gevoel hebben niet hetzelfde te kunnen als ‘gezonde’ mensen. Een gevoel van onmacht of nutteloosheid. Soms kan het ook moeilijk zijn de ziekte te accepteren als iets dat nooit meer weg gaat. Het helpt dan om met iemand te praten die zich hetzelfde heeft gevoeld (ervaringsdeskundige) of een aantal gesprekken met een professional te hebben.
Specifieke vragen?
Wil je meer weten over mentale of fysieke rust in relatie tot sikkelcelziekte, heb je een specifieke vraag of help nodig? Neem dan contact op met een van onze deskundigen:

Winston Bergwijn
Meditatie
